Wandelen met historie

Een kort rondje rondom Terwispel. Oude landschapskenmerken, mooie onverharde paden geven een inkijkje in de strijd van het dorp tegen het water. Al eeuwen strijden de inwoners van Terwispel tegen het soms opkomende water van het Ald Djip (De Boorne). U loopt een groot gedeelte van deze wandeltochten over eeuwenoude paden. Verschillende informatie borden geven een nieuwsgierig inkijkje in dit verleden.

De wandel- en fietsroute voert langs alle infoborden en we streven ernaar om op de website extra achtergrondinformatie te plaatsen. Via onderstaande links kunt u de wandel- en fietsroute bekijken en het gpx bestand downloaden.

Wandelroutes:
https://afstandmeten.nl/index.php?id=3339158

https://afstandmeten.nl/index.php?id=3339170

https://afstandmeten.nl/index.php?id=3339142

Fietsroute:
https://afstandmeten.nl/index.php?id=2895779

Als u straks een rondje door het dorp fietst of wandelt kunt u ze tegenkomen, de infoborden met een stukje historie over markante plekken en gebouwen in Terwispel. Er staan onder meer infoborden over De Zuivelfabriek, Hiske, de Terwispeler Walle en de Muntschat.

De eerste borden staan bij de kerk en op de Mouwewei, geplaatst in samenwerking met de PKN kerk van Tijnje / Terwispel. Ook de kleine Spaltenbrêge voor Us Doarpshûs is sinds de opening van het dorpsplein voorzien van een infobord.

Daarna zijn er op nog zeven plekken een bord geplaatst, in en rondom ons dorp.

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij het dorpsbudget, beheerd door Plaatselijk Belang, aangevuld met een flinke bijdrage van de Stichting van Teyens Fundatie.

Dus dorpsgenoten en bezoekers, pak de fiets of de hond en probeer ze alle op te sporen. Op de volgende pagina’s leest u meer over deze borden.

De kerk in Terwispel
De Unwaarskamp
De eerste lagere school aan het Skeanpaed
De oude school/het dorpshuis
Arbeid Adelt
Dulfhûs
Molens in Terwispel
Muntschat Terwispel
Spaltenbrêge en de Spaltendraai
De Walle van Terwispel
Vliegtuigcrash september 1941
Volksherberg Hiske, een ‘read bolwurk’
Zuivelfabriek de Volharding