Ingezonden foto’s van Terwispel (Anita Mud)
Bekijk alle foto’s hier

Terwispel  is  één van de oudste nederzettingen van de gemeente Opsterland. Al in 1315 werd er gesproken over Wispolia, het latere Terwispel. Het was vroeger een boerendorp. Het is een mengvorm van een wegdorp en een waterstreekdorp; de weg  ‘de Streek’ en het water  ‘de Nije Feart’ vormen een kruising waarlangs het dorp zich heeft ontwikkeld.’ Moai Wenplak ‘ Terwispel  is een rustig dorp waar het voor de ruim 1000 inwoners prettig toeven is, mede dankzij  een aantal belangrijke  voorzieningen, zoals: m.f.c. Us Doarpshûs, sportpark de Pûster, basisschool ’t Ambyld, peuterspeelzaal ’t Krielhûske en drie speeltuinen.

Terwispel is gunstig gesitueerd, op loopafstand van Gorredijk, met vrijwel alle noodzakelijke voorzieningen. Terwispel ligt nabij de A7, tussen Heerenveen en Drachten, beide op 10 km afstand. Binnen een halfuur bent u in Leeuwarden of Groningen. Toch ligt het dorp midden in de natuur, met in de nabije omgeving bos, heide, weide, moeras en de beide bekende natuurgebieden ‘De Deelen’ en van ‘Oordts Mersken’.

Terwispel kent een bloeiend verenigingsleven; tientallen vrijwilligers runnen een kleine dertig verenigingen. Daaronder zijn een flink aantal sportclubs. De grootste is ‘Sportvereniging Wispolia’, met vier afdelingen: voetbal, gymnastiek, tennis, badminton. Een groot aantal verenigingsactiviteiten vinden plaats in en rondom Us Doarpshûs.
Belangrijk voor de lokale nieuwsvoorziening is de dorpskrant De Wispelweagen. Ook is Terwispel een ondernemend dorp met zijn bijna veertig bedrijven en bedrijfjes.